Sinergija Klimaopreme i znanstvenika

Na poticaj grupacije DIV osnovan je CEKOM – Centar kompetencije za naprednu mobilnost koja okuplja nekoliko hrvatskih fakulteta i kompanija radi međusobne razmjene znanja, a sporazum je potpisan 15.10.2016. u Brodosplitu.

Uz Klimaopremu, zajednicu čine snažne tvrtke DIV d.o.o., KONČAR električni uređaji d.d. i Adria Winch te znanstvene zajednice FSB Zagreb,  FESB Split, Pomorski fakultet Split, FGAG Split.

Klimaoprema će sudjelovati u razvoju tehnološke platforme koja će se baviti novim tehnologijama u domeni razvoja proizvoda. Ovako formirane razvojno-istraživačke aktivnosti ojačati će proizvodni sektor te povećati konkurentnost na globalnoj razini.

Udruženje CEKOM javljat će se na natječaje Ministarstva gospodarstva koji se odnose na razvojne projekte sufinancirane iz fondova EU.

Povezivanje proizvođačkih i inženjerskih resursa sa istraživačkim kapacitetima rezultirati će uvođenjem naprednih tehnologija proizvodnje te stvaranju inovativnih proizvoda koji će imati direktan utjecaj na smanjenje troškova proizvodnje, ušteda energije, smanjenje emisije štetnih plinova i drugih društvenih dobrobiti.